0

10 reasons go not to smoke

jullie weten dat roken erg scheld voor je is. Er niet aan beginnen! Je kan in gezondheid problemen zitten of nog veel ergere dingen. Wat komt er allemaal in je lichaam?

begin niet met roken omdat:

1.Er in je lichaam nicotine, koolmonoxideen teer komt. Dat zijn de schadelijkste stoffen. De nicotine komt in het bloed eb gaat je hart sterker pompen sneller kloppen. koolmonoxide zit in uitlaatgassen van auto’s. Een deel bloed van rokers word vervangen door koolmonoxide. Als dat langer zo blijft kunnen er aderen verstopt zitten.

2. er 4000 verschillende soorten slechte stoffen in zitten. voorbeelden:
Een paar voorbeelden van wat er verder allemaal nog in zit:

koolmonoxide = giftig gas dat ook in uitlaatgassen zit

teer = kleverig zwart spul dat word gebruikt voor wegen.

nicotine = een stof waar je verslaaft aan kunt raken

arsenicum = veel gebruikt door moordenaars

cyanide = gas waarmee in Amerika geëxecuteerd wordt

aceton = nagellak remover

3. je er dood aan kunt gaan.

4. je 3x zoveel kans kan hebt dat je sterft aan hartziekten zoals een hartinfarkt.

5. je erg snel longkanker kunt krijgen. Meer dan 3 kwart krijgt longkanker door te gaan roken. De artsen zeiden dat de oorzaak het teer is.

6. je longen hele maal zwart kan worden. Elke keer als je rookt blijft het teer in de rook dat je doorslikt achter in je longen. Hoe meer je rookt hoe zwarter je longen worden.

7. je er verslaafd aan kan raken. Veel jongeren proberen wel eens, of roken ze 2x perweek. Al snel gaat dat veranderen en voor je het weet raak je er aan verslaafd en rook je meer dan 5x per dag.

8. je bloed minder zuurstof kan vervoeren, je kan problemen krijgen met het ademhalen.

9. Als je de hoeveelheid nicotine uit een sigaar in een keer ingespoten krijgt, ben je direct dood. Zo erg is het bij roken niet.

10. je ziek kunt worden door rook, zelfs als je niet rookt.Vermijd de rook van anderen!

ook als je niet rook en je staat in een ruimte waar mensen roken kan je de zelfden stoffen binnenkrijgen als de roker zelf. Dat heet passief roken. Elk jaar overlijden er meer dan 200 mensen aan ziektes die zij hebben gekregen door passief roken. Je kunt door inpassief roken ook rare reactie’s krijgen. Je kunt duizelig worden of je krijgt branden de ogen enz. Blijft uit de buurt van rook!

Ik wil zeggen dat mensen als jullie niet moeten beginnen aan roken. Zoals je ziet kan het erg gevaarlijk zijn. Veel mensen doen het om zich volwassener te voelen of om stoer te zijn. Het is pas stoer en volwassen als je niet rookt!

wat vind jij van roken? Ga jij er aan beginnen?
xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.