0

Examen stress!

Jaja, dè komt al dichterbij.. Over een weekje gaat het dan eindelijk beginnen in heel Nederland: de eind examens! Een beetje spanning is goed maar zorg er niet voor dat het fataal word. Ik geef je een aantal tips die je helpen slagen.

Gespannen zijn voor een examen is gezond. De spanning helpt je alert te zijn en beter te presteren. Dit is gezonde stress. Maar sommige mensen hebben last van zoveel spanning, dat de stress hen teveel wordt. Er is dan sprake van examenstress. Examenstress wordt ook wel examenvrees of examenangst genoemd.
Gezonde examenstress kan omslaan in ongezonde examenstress. De angst om te falen werkt verlammend. Je bent bang dat het examen verkeerd zal aflopen. Je denkt: ‘Het gaat niet lukken, ik krijg vast een black-out’. Juist door deze angst presteer je vervolgens onder je niveau. De dagen voorafgaand aan het examen kunnen door de spanning vreselijk zijn: klachten als slecht slapen, hoofdpijn, buikpijn en nervositeit komen veel voor.

Hoe kan je examen stress tegengaan?

– leer realistisch te denken
– niet er aan denken dat je het niet kan. Blijf tegen jezelf zeggen dat het gaat lukken ‘ik kan het’.
– het hoeft niet perfect te zijn, allemaal 9ens en 10en halen, slagen is goed genoeg
– leer om te gaan met blackouts het is tijdelijk, laat je hoofd beetje tot rust komen en ga alvast door naar de volgende vraag.

examen
Als je deze stappen volgt voor je examen en tijdens je examens zullen je zeker véél beter laten voelen, geen stress.
Het is maar een beetje van je tijd, maar geloof me het is het waard!

Stap 1 – Een gezond lichaam
Ga voor je gaat studeren zeker eerst een rondje hardlopen of een uurtje fitnessen. Probeer dit minimaal één á twee keer in de week vol te houden. Ook tijdens je examens!
Als je niet té veel tijd wilt verliezen zorg er voor dat als je wakker word of voordat je gaat slapen een paar stretches doet in 5 minuten.
Je kunt natuurlijk ook gewoon even een rondje gaat fietsen, zwemmen of iets wat je in beweging zet.

Stap 2 – Voeding
Er zijn producten en voedingsstoffen die je tijdens je examens helpen je beter te concentreren. Ook is het wetenschappelijk bewezen dat gezondere voeding helpt de leerprestaties te verbeteren.
Door gezond te eten zoals fruit en wat groentes zijn niet alleen de sleutel voor een gezond lichaam maar het helpt ook beter je toetsen te maken.
Het beste is dat je een fruitbakje klaarmaakt voor je examens (in een banaan zitten veel kholydraten, dit helpt je beter te concentreren) en veel water drinkt.

Examens

Stap 3 – Planning, ordenen en manieren om beter te leren
Als je leert moet je dit wél gelijk goed doen. Je vind het vast wel fijner oom in een schone omgeving te werken.
Als je je bureau even leuk/nieuw gaat inrichten met notieblaadjes, nieuwe schoolspullen die je in kan slaan, geeft het jou ook de motivatie om beter te gaan leren.
Dit heeft mij ook erg geholpen.

examens
Het is slim om 3 á 4 weken van tevoren te leren. Je kunt op je gemakje uitvogelen wat je precies moet leren etc. Veel gemakkelijker om dit in stress te moeten handelen én het komt gemakkelijker in je krottermijn geheugen terecht. Hou wel rekeningen dat je pauzes in moet lassen want je hebt ook rust nodig.
Luister wat muziek, dit is beter dan dat je naar een televisieshow gaat kijken. Dit zal dan wel maximaal 15 minuutjes duren en en stelt je gerust.

Tips om beter te kunnen leren:

– Maak een schema. Zoek op internet het model schema en print dit uit. Maak het mooi en kleurrijk en schrijf hierin wat je zult leren de tijden enz.
Hang dit op ergens op een plekje in je kamer. Zo ben je geordend bezig en is het niet onoverzichtelijk.

Examens

– Maak voor het leren van je examens wordwebs. Je zal denken dat dit geen invloed heeft maar het hielp mij ook zeker wel.
Ook hiermee werk je véél overzichtelijker en je zult het veel beter onthouden dan dat je de hoofdstukken 10x door zal lezen.

Woordweb

Woordweb

– Maak flashcards. Dit zijn kleine gekleurde kaartjes waar je de belangrijkste sleutelwoorden op noteert en daaronder de betekenis.
Om het nog wat leuker te maken markeer je wat woorden om aan te duiden wat belangrijk is om te weten.

examens
– Maak samenvattingen, door veel samenvattingen te maken blijft het 90% beter in je hoofd zitten dan dat je dingen doorleest.
Dit is echt wetenschappelijk bewezen. Ook al nemen deze samenvattingen veel tijd in beslag, het is het waard om een goed cijfer te halen voor je examentoets.
Nadat je je samenvatting voor een vak gemaakt heb, lees je het de avond voor de vak van het examen even door en weet je zeker dat het goed in je kop zit ;)!

examens

– Maak een wordbord. Dit lijkt ook een beetje op een samenvatting maar word het ook wat makkelijker uitgebeeld met icoontjes en tekeningetjes.
Als jij dit een handerige manier manier vind, voor je deze uit. Zoals hier onder, een grote titel met daaronder je ‘uitgebeelde’ samenvattende verhaal

examens

examens

Dat zijn best veel nieuwe mogelijk heden waar je mee aan de slag kunt toch? Zorg dat het leren leuk word.
Ik weet dat dit voor sommige erg moeilijk is maar als je met veel tegenzin gaat leren kom je ook niet ver.
Wat er tot slot gepland moet worden is wat je de volgende ochtend (dé dag van je examen) aan gaat doen en alles al klaar zet de avond van tevoren.
Dit scheelt al veel stress en kan je rustig en goed voorbereid de ochtend in gaan.
Denk aan:

– potloden, gum
– rekenmachine
– passer, geodriehoek
– extra pennen
– flesje drinken
– bakje eten

examens

Stap 4 – Ontspanning
Ga niet met een vol hoofd slapen. Je slaapt hierdoor slecht en wordt minder uitgerust wakker.
Ik raad je ook aan om je telefoon uit te zetten en dit vrijwillig in je ouders zijn kamer neerlegt zodat het je niet kan afleiden. (Ik moet altijd wel om de 5 minuten kijken)
Maak een halfuurtje eerder vrij voor het slapen gaan en:

– lees een magazine of een boek
– surf op het internet naar leuke artikels of schrijf er zelf een
– bekijk een paar how to youtube filmpjes of challenges
– breng een maskertje aan op je gezicht en relax
– maak een lijstje hoe jouw zomervakantie er uit gaat zien na je examens

examens

Stap 5 – Slapen
Slapen is misschien nog wel het belangrijkste punt. Een goede nachtrust bevorderd de leerprestaties en zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren. Een nachtje doorhalen heeft dus weinig zin. Je wordt er alleen maar lui van.

Ik hoop dat jullie wat aan deze tips hebben en dat ik je een beetje motiveer met dit artikel.
Veel succes met jullie examens, YOU CAN DO THIS!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.